Produkter

Produkter 

Är du yrkesverksam med en hörselnedsättning?

Räcker hörapparaterna inte till? Är ljudnivån på arbetet eller koncerten för hög? 
Här nedanför hittar du information om de tjänster och produkter som vi erbjuder. 

Hörapparater och tillbehör

En anpassad möjlighet 

Hörapparater har kommit långt i sin utveckling, både i teknik och design. Utbudet är stort och det kan kännas svårt att orientera sig. Vi erbjuder rådgivning och support för att hitta det som passar just dig och dina behov, för att ge dig en möjlighet att underlätta ditt hörande.


Nedan hittar du länkar till våra leverantörer och deras utbud som vi erbjuder. För mer information kontakta oss. 

Formgjutna hörselskydd

Ett individuellt skydd


Nedan hittar du länkar till våra leverantörer  Bellman & symfon, för mjuka passiva hörselskydd, och Eartech för hårda aktiva hörselskydd för jakt och industri. För mer information kan ni kontakta oss. 

Information om avtryckstagningen


För att köpa formgjutna hörselskydd behöver det göras ett avtryck av hörselgången. Mötet tar ungefär 30 min, med information och själva avtrycktagningen. Bra att tänka på innan ni kommer till oss för avtryck, vi kan inte göra avtryck om det är för mycket vax. Ifall att ni har piercingar som sitter kring chocan, tragus eller daith så ska de tas ut innan besöket, piercing i örsnibben kan sitta kvar.

Har ni möjlighet att kolla öronen innan hos tex. företagshälsa eller liknande så rekommenderar vi att ni gör det.  Använd inte topz för att rengöra hörselgången.

Arbetshjälpmedel

Är du yrkesverksam med en hörselnedsättning?

Här hittar du information om vad du har för rättigheter och möjligheter till ett bättre hörande på din arbetsplats, samt bra att veta.

För mer information kontakta oss. 

Vem kan söka? 

Har du en dokumenterad hörselnedsättning och hörapparat så kan du söka bidrag hos Försäkringskassan för en arbetsplatsutredning, framtill månaden innan du fyller 68 år. 

Vi kan hjälpa Dig med ansökan. 

 

Har du varit anställd mindre än ett år eller har lönebidrag så kontaktar du arbetsförmedlingen. För mer information klicka här

 

Hur ansöker man?

Det gör du via  Försäkringskassans hemsida. Du måste ha en dokumenterad hörselnedsättning, till exempel ett audiogram. 

 

Hur går utredningen till?

Du får prova vilka hjälpmedel som passar dig bäst, och om möjligt så ska utredningen göras på arbetsplatsen. Vi besöker dig där du arbetar.

 

Vad kostar det?

Att ansöka kostar ingenting.

 

Försäkringskassan ger bidrag för utredning och hjälpmedel.

 

Mer information och ansökan finns på Försäkringskassans hemsida. Klicka här

Hur kan Arbetshjälpmedel hjälpa Dig?

  • Du kan lägga fokus på innehållet i det arbetskramraterna säger istället för att lägga all energi på att uppfatta orden.


  • Många jobbiga missförstånd kan undvikas.


  • Du minskar ditt "dubbelarbetande" med att ständigt fråga om och kontrollera att du uppfattat rätt.


  • Du har större möjlighet vara mer avslappnad och att känna dig delaktig i möten.


  • Du känner dig tryggare och kan släppa din oro över telefonsamtal och möten.


  • Du orkar mer. Hjälpmedlen underlättar ditt hörande, och din energi räcker längre.


Bra att tänka på


  • Håll förhoppningarna på en "lagom" nivå.

Hjälpmedel är precis vad det låter som, ett hjälpmedel. Det kommer inte återställa din hörsel, men det kommer hjälpa dig att få fler "pusselbitar" till det pussel som daglig kommunikation är. Du kommer kanske tycka att du hör sämre när du bara har hörapparaterna men det betyder bara att dina hjälpmedel gör det dem ska. 

 

  • Använd dem så mycket som möjligt från start och försök vara lite nyfiken.

Som det ofta är med nya tekniker och andra hjälpmedel som ska underlätta vår vardag, kan det vara tungt med förändringar och att få in rutiner. Det kan kännas som en energislukare att komma ihåg att ladda och ta med sig dem, samt att lyssna via dem eftersom ljudet ofta upplevs metalliskt, hårt och onaturligt. Desto mer som du använder dem desto snabbare blir det rutin och ljudet upplevs bättre. Använd din omgivning som "försökskaniner", lyssna på tv, radio eller annat för att prova höra olika sorters ljud samt att du får in rutin på att använda dina hjälpmedel. All användning är bra för att skapa en rutin och underlätta användandet. Läs även bruksanvisningen för att få så mycket nytta som möjligt av hjälpmedlet.

 

  • Våga använda dem.

Våga ta fram dem under mötet och lägga dem på bordet eller be kollegan ha micken på sig. De är ju till för att användas och fastän det kan kännas lite motigt att ta lite mera plats, så är det ju till för att underlätta för dig, så du kan känna dig delaktig.

 

  • Det är okej att det tar lite tid.

"Rom byggdes inte på en dag" och samma sak gäller när man ska ändra sina rutiner. Låt det ta lite tid att få det att bli bekvämt att använda hjälpmedlen. Det kan kännas frustrerande att allt inte bara funkar direkt, men det är ju en förändring och det kommer ta tid innan du kan hjälpmedlet utan till och vilka situationer som du kommer behöva dem i.